Een andere WordPress.com site

Intuitie

Luisteren naar je intuïtie of toch naar je verstand luisteren? Ben vandaag lid geworden van de intuitiehyve. Wel heel erg interessant moet ik zeggen maar vind het zelf nogal moeilijk wat het nou precies is. Ja een slecht of goed gevoel ergens over hebben of het gevoel hebben iets te moeten doen. Nouja doe genoeg dingen waar ik later spijt van heb..
 
Dus kijk maar weer even op wikipedia daar staat:
 
Intuïtie wordt in de psychologie ook wel omschreven als een vorm van impliciet kennen of waarnemen. Dit in tegenstelling tot het bewuste of expliciete kennen en waarnemen. Mogelijk helpen intuïtieve ingevingen de mens om in complexe situaties toch een juiste beslissing te nemen. Dit komt o.a. omdat er hierbij in mindere mate een beroep wordt gedaan op de beperkte capaciteit van onze hersenen. Intuïtieve ingevingen hoeven echter niet altijd tot de juiste beslissingen te leiden.

Dus ze hoeven niet altijd tot de juiste beslissingen te leiden….mmmmm Dit geldt in het bijzonder voor ingevingen waarbij het gevoel overheerst. Zo kan bijvoorbeeld impulsief gedrag soms leiden tot verkeerde keuzes of beslissingen, omdat men niet alle aspecten van een situatie heeft doordacht. En wanneer is iets intuïtie en wanneer impulsief gedrag tja……..?? Je kunt er zelfs een cursus voor volgen!

Nog maar weer verder zoeken dan……….

 

 

Commentaren op: "Intuitie" (1)

  1. Hoi Annet, intuitie is idd niet zo simpel uitgelegd.
    Toch het gevoel is als een gids, althans zo ervaar ik het zelf.. is deze niet goed dan doe ik een stapje terug bij wijze van spreken.
    Impulsief vindt ik zelf niet zo thuis horen bij intuitie, dit omdat er sprake is van handelen voor bezinning.
     
    Peter

Plaats een reactie